Jak zjistit, že je vejce čerstvé

Pokud dostanete vejce od sousedky z domácího chovu slepic, je velká šance, že vajíčka budou čerstvá (předpokladem jsou samozřejmě dlouhodobě dobré sousedské vztahy). U vajec, které koupíte v obchodě, se musíte řídit podle informací, které je producent povinen na skořápkách a balení uvádět.

Zjistíte tak například, jakým způsobem jsou nosnice chovány (ve volném výběhu, v klecích, vejce z biochovu atp.), z jaké země vejce pocházejí a také unikátní číslo, které přesně identifikuje chov.

Důležitou informací je datum, které udává, do kdy ideálně bychom měli vejce spotřebovat. Nebyli by to ovšem výrobci, kteří by nepřišli s fintou, jak vejce v balení „nafixlovat“. V jednom balení tak můžete najít různě čerstvá vejce.

Jak poznat čerstvost vajec?

Podle platné vyhlášky je doba trvanlivosti vajec 28 dní poté, co je nosnice snesou (na pultech je prodejci mohou nabízet 21 od snášky). Pokud datům na obalu nevěříte, nebo si chcete vejce sami otestovat, vyzkoušejte tyto tipy:

1) Čerstvé vejce nejde po uvaření dobře oloupat, obrňte se trpělivostí, odlupovat skořápku budete po šupinkách. Odměnou za piplavou práci budiž vám jistota, že vejce je opravdu čerstvé. Naopak starší vajíčka oloupete snadno, skořápky půjdou oddělit ve velkých kusech a povrch oloupaného vejce zůstane čistý a hladký.

2) Test ve vodní lázni: Vezměte si k ruce sklenici nebo jinou průhlednou nádobu a nalijte do ní vodu. Vložte vejce do vodní lázně a sledujte, jak se bude chovat. Pokud se drží dna, případně má snahu se jedním koncem lehce nadnášet, můžete vycházet z toho, že máte před sebou čerstvý kus. Pokud však vejce vypluje na hladinu, zbystřete: takové vejce se za čerstvé označit nedá a jeho použití v kuchyni pro přípravu jídla by bylo minimálně diskutabilní.

Každé vajíčko má uvnitř vzduchovou kapsičku. Čerstvé vejce je zcela vyplněné bílkem a žloutkem a tato kapsa je minimální. Časem se však zvětšuje, protože skořápka je porézní a propouští dovnitř vzduch. Přítomnost většího množství vzduchu (čím je vejce starší) vajíčko nadnáší, a proto je test ve vodní lázni poměrně přesný způsob, jak čerstvost vajec zjistit.

3) Pokud čerstvé vejce rozklepnete na plochý talířek, je žloutek hezky baculatý a pevný, to samé bílek, jenž je navíc okolo bezpečně ohraničený a není řídký. Naproti tomu staré vejce po rozklepnutí má plochý a povadlý žloutek, bílek se roztéká a celkově nemá vajíčko pevnou konzistenci.

Češi vejce milují a vaření bez nich si v kuchyni nedokáží představit. Průměrně jeden Čech spotřebuje kolem 250 vajec ročně. Vejce se používají v receptech při sladkém pečení, neobejde se bez nich poctivý řízek dělaný v trojobalu, jsou výborné v omeletě nebo připravené jednoduše jako volské oko. Spoustu receptů na pokrmy s vajíčky najdete v online kuchařce MlsnáVařečka.cz

Může se hodit

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na